About

Dobro došli na naše stranice. Bavimo se turizmom 17god u našem objektu na otoku Pagu- Jadranska obala, a o našoj želji i nastojanju da gostu omogućimo doživljaj i nezaboravno iskustvo govori i ocjena naših gostiju na portalu Booking .com koji  naše apartmane i uslugu  smatraju izvanrednima. Pogledajte i naš objekt na otoku možda vam se učini dobra ideja kombinirati ove dvije destinacije https://www.pagapartments.com/

Apartmanska kuća Čarolija na Uni novi je objekt, kategorije**** koji od 2018 godine kreće u komercijalnu upotrebu. Kuća je na samoj obali rijeke i svojom arhitekturom, koja je faksimil stare građanske kuće s početka 20 st, čini jedinstvenu cjelinu između grada i fascinantne prirode.

Rijeka Una je dobila ime od starih Rimljana, koji je, po prvi put ugledavši njenu živopisnu ljepotu i čuvši žubor njenih slapova, prozvaše UNA što znači "jedna", "jedina", "jedinstvena".

Ukupna dužina toka prekrasne rijeke Une iznosi oko 212.5 kilometara. Rijeka izvire u blizini mjesta Donja Suvaja i Donji Lapac ispod padina planina Plješevice i Stražbenice u Republici Hrvatskoj u području Like,  a ulijeva se u rijeku Savu pored Jasenovca

Rijeka Una je velikim dijelom  granica između Hrvatske i BiH, ali ono što je zajedničko svima koji žive uz njene obale je velika ljubav za rijeku: sve važne i velike stvari u životima, sve velike i male radosti, slavlja i tuge -  uvijek nekako završe uz obale rijeke.

Povijest Hrvatske Kostajnice dio je povijesti naroda koji je stoljećima kročio prema slobodi. Kostajničani su srcem i grobovima neraskidivo vezani uz ovaj živopisni kraj brežuljaka, raskošnih vidika, zvonika i mirisa, uz rijeku koja daje život svemu. Nosili su svoj križ povijesti, uvijek na vjetrometini, ali uvijek i zauvijek ovdje.

Hrvatska Kostajnica smjestila se uz rijeku Unu, podno brda Djed, gdje je već u rimsko doba postojalo naselje. Ime Kostajnica se prvi put spominje u povelji izdanoj u Dubici 1240.g., čiji se izvornik čuva u zbirci Narodnog muzeja u Budimpešti. Među brojnim kostajničkim vladarima najslavniji je Nikola III. Zrinski, otac sigetskog junaka Nikole IV. Zrinskog. Grofovi Zrinski Kostajnicu smatraju ključem i vratima Hrvatske. Ipak, Turci su 1555.g. osvojili kostajnički kaštel te s prekidima vladali Kostajnicom gotovo 130 godina.

1699.g. Banovina, pa tako i Kostajnica, potpada pod carsku upravu, a 1718.g. uspostavljena je Vojna krajina.

1776.g. Kostajnica je proglašena varošem, a 1778.g. poveljom Josipa II. Kostajnica postaje konačno slobodni kraljevski grad.

 

 

 

https://www.pagapartments.com/